Ledarskap

Lev som du lär, var ärlig med vem du är, lita på ditt omdöme och ha ett bra nätverk.

Ledarskap och vuxenskap 

Var den du är och gör dig inte till. Lita på dig själv i ditt ledarskap. När en besvärlig situation uppstår är det ditt omdöme som kommer att vara det viktigaste. Ingen kan allt, men lita på det du vet och kan. Du får misslyckas men var ärlig med det.

Goda egenskaper som ledare: 

  1. Ansvarstagande
  2. Trygg
  3. Öppen
  4. Bestämd 
  5. Generös 
  6. Självkännedom

Utmaning: bryt stereotyper

När du väljer vilka som ska vara ledare, pedagoger eller på annat sätt möta de unga i din verksamhet fundera över vem som är den mest osannolika personen att vara expert inom just de ni ska arbeta med. Exempelvis en medelålders kvinna som träslöjdspedagog. 

Utmaningen: var en förebild

Lev som du lär. Dina handlingar ska vara en spegelbild av dina ord. När du misslyckas erkänn det. Då blir det avdramatiserat, vilket gör att ungdomarna själva kan känna att det är okej att misslyckas. Nedan finns tips för att bli en god ledare.

Förberedd och flexibel
Kom alltid förberedd. Om du inte är förberedd, låtsas inte att du är det utan var ärlig inför dem du möter. Sedan kan det finnas undantag, inget är hugget i sten. Hamnar du i en oplanerad situation måste du som ledare lita till ditt eget omdöme.

Utsätt dig
När en situation är svår, pinsam eller obekväm för gruppen, utsätt dig själv för samma sak som ungdomarna.

Vela aldrig
Istället för att ändra dig fram och tillbaka när du är osäker, be att få återkomma. Men glöm inte att återkomma!

Lyssna, men se behoven
Läs av ansiktsuttryck och kroppsspråk och sätt dem i relation till situationen. Ta reda på de akuta behoven men glöm ej heller den långsiktiga utmaningen som gruppen kan ha.

Överanalysera inte
Analysera, men glöm inte att situationen kan ha enklare lösningar än vad du tror. Annars finns risk att du förstorar upp händelser och tappar bort gruppens gemensamma mål.

Ditt nätverk
Ha ett nätverk omkring dig som du kan få stöd av och kan bolla tankar och idéer med. Det finns massor av organisationer som gör bra saker för unga. Bli inspirerad, ta energi av dem när du själv inte känner dig så lyckad. När läget är tvärtom – dela med dig av din energi till de som har det motigt. Ser man till den större bilden är det allas sammanlagda arbete som räknas.