Hårhängningens hemligheter

I början av april kommer cirkusföreställningen Capilotractées, som betyder ”hårhängning”, till Hangaren Subtopia. Vi har träffat cirkusartisterna Sanja Kosonen och Elice Abonce Muhonen för att få veta mer om föreställningen och deras speciella disciplin ”hårhängning” som ofta väcker frågor.

Hår är makt, håret är en del av din identitet och en stark symbol. Färg, form, längd har skiftat genom historien, mellan religioner och kön. Håret har förknippats med trolldom och styrka. Detta fick Sanja och Elice att dras till den hemlighetsfulla hårhängningskonsten som Sanja såg första gången när hon var sju år:

– Det är ett av de första cirkusminnen jag har. Jag var så hänförd och tänkte att det måste vara omöjligt och ett magitrick. Efter den upplevelsen kunde jag inte släppa det, berättar Sanja. 

Hårhängning är en luft-disciplin inom cirkusen där artisten är upphängd med hjälp av sitt hår samtidigt som de utför akrobatiska konster. Det låter inte helt lätt och Sanja och Elise fick öva i 2 år. Till en början visste de inte hur de skulle göra:

– Vi ringde Heidi, kvinnan som jag hade sett som liten, för att hon skulle berätta om sina minnen när hon gjorde det. Det finns även ganska hemliga hårhängningsforum på Facebook. Vi kontaktade många där men fick inga svar. De vill behålla hemligheten bakom tekniken. Men tillslut var det en kille som svarade och vi frågade honom om tips, berättar Sanja.las_artiklar_harhangning_liten

Under arbetet med att lära sig hårhängningstekniken besökte Elice och Sanja en utställning om hår i Paris. Detta öppnade upp ögonen för dem om hur starkt och laddat just ”hår” är:

– Under andra världskriget blev kvinnor rakade offentligt i Frankrike om de hade legat med en tysk. Män som ska in i armen blir också rakade, det är mycket symboliskt. Det fanns även en bit av Marie Antionettes hår – hår är död materia som kan behållas för alltid. Vi insåg att vi kan uttrycka otroligt mycket med hår och det är mäktigt. Alla har sin egen historia om sitt hår, säger Elice.

Sanja och Elice berättar att de händer att de får starka reaktioner när de berättar om sin disciplin och om föreställningen:

– Det finns personer som är rädda för att se oss, de tror att de kommer att må dåligt av att se hårhängning. Men när de väl ser föreställningen är de lyckliga över att de kom för det är en väldigt rolig show, säger Elice.

– Många personer som ser oss, ser hårhängning för första gången. Det är också lite speciellt. Och faktiskt är det fler män som är rädda för att komma och se vår show än kvinnor. Jag tror att hår kanske är mer sårbart för män eftersom många tappar håret, fyller Sanja i.

Intervju och foto Katarina Ståhl