Resedagbok från Moldavien

"Med mig från resan tar jag den oväntade insikten om likheterna mellan Botkyrka och Chisinau." säger KLUMP-master Martin Q Larsson. Här kan du läsa hans dagbok från resan till Chișinău Moldavien

Fyra dagar av konst, stadsbyggnad, idéutveckling och oväntade insikter – Subtopias kulturinkubator Klump reste till Chișinău Moldavien för att delta i en konferens om lokal kulturpolitik. Resan var en del ev det europeiska samarbetet Reside och värd var Subtopias samarbetspartner Oberlith.

Med mig från resan tar jag den oväntade insikten om likheterna mellan Botkyrka och Chisinau. Båda platserna har sociala utmaningar samtidigt som det finns en stark framtidstro och en vilja att göra något konkret tillsammans, hos såväl gräsrötter som kulturadministratörer 

Första dagen

Vilken slags kulturell verksamhet är invånarna i stadsdelen Botanica intresserade av? frågade sig antropolog och kom fram till att de inte var så intresserade över huvud taget. Som jämförelse presenterade jag Subtopia, och Botkyrka kommuns strategi Kreativa Botkyrka.

Dagen avslutades med att fotografen Carolina Dutca visade sina fotografier av unga moldaver som valt att stanna kvar i Moldavien, och förstoringar av handskrivna brev där de förklarar varför. ”Om alla lämnar – vem ska då vara kvar och utveckla det här landet?” var en av anledningarna.

Andra dagen

Träffade Sveriges ambassadör Signe Burgsteller över en lunch och fick veta om Sveriges satsningar på Moldavien. Hon visade mig en Creative Hub under konstruktion, finansierad med svenska och amerikanska medel, som ska bli ett forum för i första hand konsthantverk och design som ska vara klar i höst.

På kvällen hade Centrul de Urbanism en diskussion med boende längs en gata i centrum. Trots att de flesta här sedan gammalt är vana att få direktiv uppifrån, inte att tänka och tycka själva, fick gruppen mycket god respons från flera (men inte alla) av lokalborna.

Tredje dagen

Under förmiddagen genomförde jag en workshop i centrala Chisinau. Ambitionen med workshopen var i första hand att demonstrera en metod för idéutveckling, men flera av deltagarna kommer att utveckla sitt projekt vidare, bl.a. en konsttidskrift som är ett konstverk i sig själv i och ett deltagarbibliotek där lånarna och utlånarna är de samma.

På eftermiddagen fick jag en guidad tur genom stadsdelen Ciocana, och såg en rad olika versioner av sovjetiska massproducerade bostadsområden. Bostadsprogrammen innehöll rejält tilltagna områden för skolor och sport, däremot inga kulturbyggnader eller biografer. En anledning till detta var att fabrikerna tillhandahöll sina egna kulturprogram, och således behövdes inget i bostadsområdena.

/Martin Q Larsson, verksamhetsledare för Klump