En helt annan sorts Bagare

- Rapport från Changers Hub.
Fyra unga människor uppvuxna i Botkyrka har fått en flygande start på sitt arbetsliv. Allt flyter på väl för alla och en av dem har till och med hunnit bli listad i Veckans Affärers ranking av supertalanger. Men något saknas i deras liv: Kontakten med barndomskvarteren.
Foto Tekla Severin. Text Paulina Sokolow

Silicon Valley! Den dynamiken ska finnas i Botkyrka, är det första jag får höra när jag kliver in i Changers hubs nya kontor på Subtopia Bageriet, som fått sitt namn av att det just tidigare fungerat som ett sådant, något som fotograferna tagit fasta på när de gör sin tolkning av bossarna Fares Hamed, Amanias Abraha, Siduri Poli och Victoria Escobar.

Bakgrund: Fyra unga människor uppvuxna i Botkyrka har fått en flygande start på sitt arbetsliv. Allt flyter på väl för alla och en av dem har till och med hunnit bli listad i Veckans Affärers ranking av supertalanger. Men något saknas i deras liv: Kontakten med barndomskvarteren.

– Vi ville skapa den plats vi själva hade behövt när vi var yngre. Men också det som behövs nu. Vi frågar oss: Vad fattas här? säger Amanias och slår ut med armarna.
Som barn till föräldrar som behövde ägna mycket kraft åt att klara vardagen fick de aktivera sig själva och sina vänner. Det fanns inga naturliga mötesplatser där deras intressen kunde slå rot, det fick de skapa själva. Inspirationen kom från de äldre i gänget. Efter gymnasiet splittrades de och inledde sina professionella liv. Men behoven kvarstod. Och nu kunde de ju själva bidra med sina erfarenheter.

– När jag kom till Alby fanns ingen basketbollklubb, så vi startade en. Vi ordnade events som folk från hela Stockholm kom på! Vi tog mer och mer ansvar. Några i mitt gäng gick det dåligt för, andra bra. Jag funderade över varför just jag fick jag en schysstare väg. Det var tack vare min kompiskrets och ansvarstagandet. Vi som ville något mer syntes och hördes inte så mycket. Men det gjorde de destruktiva ledarna. Det ville vi förändra. Vi ville ge våra vänner  chans att drömma stort, säger Amanias.

När Magasin Subtopia träffar dem har de just flyttat in och kakelväggarna är nedklottrade med peppande slagord: MOD, PASSION, KREATIVITET, INTELLIGENS, KÄRLEK.

Tillbaka till Silicon Valley. Att den platsen på sjuttiotalet blev startpunkten för informationssamhället och IT-industrin berodde just på att människor som ville något samlades i en gemensam vision. De jämför sig med Norrsken House, en liknande knutpunkt fast mitt i stan, i Spårvagnshallarna, som drivs av en stiftelse grundad av Klarnas grundare Niklas Adalberth.

–       Vi är som dem, fast vi är lite hetare. Likheten är att vi samlar samhällsförändrare på en fysisk mötesplats. Skillnaden är att vi arbetar utanför tullarna. Det är viktigt att de finns, men lika viktigt att vi finns. Det är etablerade människor som sitter där backade av tunga bolag. Vår målgrupp finns i en tidigare fas. Vi mekar med våra idéer och jobbar med frågor som: Hur kan vi skapa en stark positiv kultur här? Vår nisch är att göra saker annorlunda och pusha gränser, säger Fares.

Så vad händer på Changers Hub och vem är det till för? Här kommer det att finnas dagverksamhet kombinerat med open space, kurser och en möjlighet för unga med drömmar och idéer, som inte behöver vara färdigtänkta, att sitta tillsammans med kreativa människor. Ett stort problem är just att folk inte har någonstans att sitta. Här ska man kunna söka kunskap och träffa folk från näringslivet som kan stötta längs vägen. Siduri, Amanias, Fares och Victoria är som storasyskon som tillsammans står för en bred kunskapsbas inom många olika områden och med brett nätverk.

Fares Hamed 24

Uppvuxen i Kalmar/Botkyrka med en utbildning inom data och digitala medier på Stockholms Universitet. Driver det egna bolaget MX inom varumärkesbyggande kommunikation och musik. Har på sin fritid drivit mentorskapsprogram för unga kreatörer i Stockholms förorter.

Vill med Changers hub: Här ska dina drömmar gå i uppfyllelse. Idéerna som föds här ska vara på lika förutsättningar, oavsett om det har gjorts innanför tullarna eller utanför.

Amanias Abraha, 30

Född i Göteborg, flyttade till Alby 1997.  Kandidat inom ekonomi och marknadsföring från Södertörns Högskola samt studier i USA. Har tidigare projektlett initiativ på Stockholms stad, Fryshuset och Freshmind.

Vision: Älskar tanken på att skapa något nytt och bidra till förändring i samhället.

Victoria, 24

Gick grundskolan i Hallunda, gymnasium vid Fridhemsplan. I de yngre tonåren hängde hon på fritidsgårdarna i Hallunda och Skärholmen. Sedan dess har hon ett intresse för fritidsgårdslivet. När jag var 16 sa jag: Mitt första jobb ska vara som ungdomsledare på den här ungdomsgården. Och så blev det.  Ideellt engagerad i Rädda Barnen, JKS (Stockholms äldsta basketförening), KFUM och Fryshuset, ledare på Löparakademin.

Vision: Att skapa en mötesplats som erbjuder det som inte finns idag, blandning av ett moderniserat bibliotek och ett framgångsrikt tugg.

Siduri, 28

Har drivit eget sedan hon var 17 år och fick journalistiska uppdrag redan i gymnasiet. Har en egen programpunkt på SVT Gomorron Sverige, P3, Expressen. Har studerat journalistik på Poppius, och har en diplomutbildning från Berghs. Har grundat och drivit innovationsbyrå, och föreläser.

Utmaning: Vi är i behov av starka aktörer som kan gå in som långsiktiga samarbetspartners

Vision: Skapa ett mer färgrikt och passionerat Sverige, som är inkluderande och mottagligt för olika subkulturer, där vi lyckas decentralisera makten som nu är koncentrerad till city. Demokratisera framgång.

Svenska förbilder: Azita Shariati, Hans Rosling, Anna Felländer, Cristina Stenbeck, Martin Lorentzon och våra medlemmar.

Om två år: Vi är här! Platsen har blivit levande och fått in alla delar där saker och ting händer på riktigt. De vi coachar nu är etablerade och har kommit tillbaka för att ge tillbaka till communityt. Vi har öppnat liknande hubbar på andra platser i Stockholm.

Det här är en text ur senaste Magasin Subtopia, nummer 10, som getts ut en gång om året. Magasinet kom ut den 1 juni 2017.