Limits

Vi pratar med cirkusartisten Manda Rydman om gränser, medmänsklighet och Cirkus Cirkörs föreställning Limits
Text Elin Borrie. Foto Mats Bäcker

Cirkus Cirkörs föreställning Limits, i regi av Tilde Björfors, tar avstamp i konsekvenserna av Europas allt hårdare gränsdragningar mot omvärlden. Just nu är Limits ute på turné så när vi ringer upp Manda Rydman är hon mitt uppe i riggningen inför morgondagens föreställning i Linköping. Hon tar en paus och berättar för oss om Limits:

– Det finns två berättare i föreställningen och vi som artister gestaltar deras historier om flykt. Vi har fått arbeta med helt nya tekniker, till exempel cirkus med galler. Jag har genomgående arbetat med hav som tema.

Manda visste tidigt att hon ville bli cirkusartist och även om det tog ett tag innan hon startade sin utbildning är hon idag både luftakrobat och kautschukartist.*

– Vi cirkusartister försöker alltid gå utöver våra egna gränser så det känns naturligt att koppla samman det med föreställningens tema som är gränser, begräsningar och migration.

När Limits hade premiär i våras var migrationen till Europa och det som skedde vid unionens gränser fortfarande överallt i media:

– Det är lätt att stänga av det jobbiga man ser i media. Jag vill att publiken ska bli påmind om att detta är riktiga människor och att de ska ta med sig en känsla av medmänsklighet. Fast nu handlar det även om att påminna om situationen, den syns inte alls på samma sätt i media som när vi började spela Limits.

I varje stad dit Limits kommer bjuds asylboende in för att se föreställningen. För Manda har det betytt spännande möten med människor hon annars aldrig annars skulle ha fått träffa. En annan inspirerande del av turnén är programmet ”From Fear to Action”:

– För varje föreställning samarbetar vi, och teatern vi spelar på, med lokala grupper som arbetar ideellt med migranter. De får informera om sitt arbete och ha försäljning i foajén. Genom dem har jag fått se hur mycket människor gör för varandra!

12 oktober kan ni se Limits i Botkyrka och mellan 1 december och 5 februari spelas föreställningen på Dansen Hus i Stockholm.

Trailer Limits

[youtubeVideo id=”wH6ikmhbrxY” thumbnail=”https://subtopia.se/wp-content/uploads/2016/10/las_limits_3.png”]

* Kautschuk är en cirkusteknik och ordet kommer från gummiträd och syftar på artistens fantastiska vighet och rörelseförmåga.