Siduri Poli

"Originella idéer är inte det viktigaste!"
Text Paulina Sokolow

Siduri Poli är innovatör och grundare av Changers Hub. Hon hoppade av skolan för att börja jobba på sitt eget sätt och det blev inte bara början på hennes egen karriär, utan även en resa som öppnade dörrarna för andra unga som vuxit upp i Botkyrka, precis som hon. Målet? En bättre värld! Här är hennes tankar om framtidens kreativa företagande. 

Du är ju knappt trettio, en allt vanligare ålder för företagare. Hur skiljer sig ditt sätt att tänka affär från er föräldrageneration?
– Tidigare generationer har värderat trygghet som något viktigt medan folk i min ålder prioriterar flexibilitet och frihet. Arbetsförmedlingen berättade för mig för några veckor sedan att det råder stor kompetensbrist inom området teknik. Själv tror jag snarare att bristen beror på upplägget för hur vi ska utföra uppgifterna. Inom fem år kommer hälften av alla amerikaner i arbetsför ålder att vara frilansare i så kallade on-demand-jobb eller gig-ekonomin som det också heter. Att fortsätta så som vi alltid har gjort är alltså inte hållbart, vare sig för samhället eller företagen. Annars kan det bli svårt för arbetsgivare att behålla eller attrahera nya talanger.

Vilka fördelar har man inom innovation om man är uppvuxen i Alby?
– Det finns en hunger här som jag inte ser någon annanstans. Man kämpar och jobbar hårt för att ta sig långt i livet. Man nöjer sig inte med mindre. Våra medlemmar är inte representerade på arbetsmarknaden och därför finns även perspektiv här som inte finns på andra ställen. Vi alla vet ju att det är mängden perspektiv och idéer som leder till de bästa innovationerna. Det är därför hackathons är så bra. Till exempel föddes Gmail under ett hackathon med deltagare från världens alla hörn.

Vilket är ditt bästa tips om man är sugen på att skapa något eget?
– Fokusera på dina styrkor och glöm dina begränsningar, det är då du blir originell och ditt företag uppnår sin fulla potential. Ta lärdom av vad andra har gjort, men välj i slutändan din egen väg och bana den för dig själv. Och bli medlem på Changers Hub! Att få ta del av det nätverket och våra kurser är en sådan snålskjuts som du drömmer om att få i startskedet av ditt entreprenörsliv.

Vad är ditt bästa tips till investerare?
– Investera i det du själv skulle vilja konsumera eller använda. Ta lärdomar av prognoser och experter, men gå efter det du tror på. Hellre misslyckas med något som du tror på, än att misslyckas på grund av att du följt någon annans råd. När jag investerar är jag mest intresserad av teamet och tajmingen för idén. Idéns originalitet är inte det viktigaste, utförandet är viktigare.

Hur ser din framtidsdröm ut?
– Få fortsätta demokratisera framgång med Changers Hub och få göra det i form av flera skepnader. Som en byråverksamhet, en digital tjänst på flera områden i världen. Och kanske vinna Nobelpriset, eller sitta i FN och diktera framtiden för världen.

Siduri Poli är chef för Changers Hub, en entreprenörshubb och innovationshus i Alby, Botkyrka. Utöver co-working space erbjuds även kurser, inspirationsföreläsningar, events och idé-coaching. Visionen är att demokratisera framgång så att alla unga får möjlighet att förverkliga sina idéer – för de ungas skull och för vårt samhälles skull. Changers Hub är en del av Subtopia.

Vill du inspireras av fler klokheter från Changers Hub? Nu kan du boka föreläsning med Changers Hub i samband med din konferens och få veta mer om innovation, inkludering och hur vi jobbar och lär oss i framtiden.