Shai Dahan målar Subtopia

2013 målade den amerikanska konstnären Shai Dahan i Subtopia. Vi passade på att ställa några frågor till honom och till hans curator Anthony Hill.

Sahi Dahan tar några steg bakåt med färgburken i handen och ser ut att fundera på nästa spraydrag. Inte helt olikt bilden av en mer traditionell konstnär som med penseln redo begrundar sin oljeduk. Ja, förutom att Shai behöver en stege. Medan han målar talar han om skillnaden mellan att arbeta i Sverige och i städer som New York eller London.

– Här i Sverige är inte konkurrensen lika hård. Folk har just börjat upptäcka urban konst och många är nyfikna. Då blir det lättare för mig att ta kontakt med platser där jag kan måla mina idéer. Fast i Stockholm är det svårare på grund av nolltoleransen. I det läget är det bra att det finns ställen som Subtopia som har en mer öppen inställning. Desto fler platser där min konst syns, desto fler ser det jag gör och blir intresserade.

las_shaidahan_liten3

Han lägger ner sprayburken och doppar istället en pensel i vanlig vit väggfärg. Målningen är en hybrid mellan såväl stilar som tekniker, en 1800-tals man i klassik svart frack och hög hatt smälter samman med graffiti.

– Serien jag målar i år är en blandning av graffiti och livsstilen vid förrförra sekelskiftet. Under den tidsperioden var kläder och uppförande välordnat och återhållet. Gatukonstkulturen som jag kommer ifrån är raka motsatsen. En tolkning skulle kunna var att det handlar om en union av två motsatta sidor. Å ena sidan noll tolerans mot urban konst och å andra sidan graffiti. Fast i slutändan är upp till betraktaren att tolka mina målningar!

las_shaidahan_liten2

Shai Dahan hittade till Subtopia via Anthony Hill och Scarlett Gallery som ligger på Södermalm i Stockholm. Galleriet startades av Anthony, ytterligare en fotograf samt två grafiska designers och det innehåller även en print shop. Anthony berättar att gatukonstspåret egentligen slumpat sig.

– Vi hade en utställning med konstnären Pure Evil som gick mycket bra. Genom honom fick vi kontakt med ROA och sedan har det utvecklats därifrån. Det är inte lätt för konstnärer som arbetar med en sprayburk att finna en plats i Stockholm så jag tror att vi fyller ett behov.

Samarbetet mellan Subtopia och Scarlett Gallery började med att Anthony sökte en vägg i Stockholmsområdet där ROA kunde måla eftersom planerade platser ändrat sig i sista stund.

– Subtopia blir lite som en likasinnad satellit dit konstnärer som ställer ut på Scarlett Gallery också kan komma för att måla en mural. Vi har ett till sådant ställe i skärgården. Det betyder mycket att ha platser dit man kan komma med en idé och veta att man får ett positivt bemötande. Vi kan hjälpa varandra och vara kreativa tillsammans.

las_artiklar_shaidahan_liten1