SAUK

I Subtopias lokal Studio 3, befinner sig Stefan Sauk.
Han repar inför nypremiären av ”Sauk fortfarande skeptisk and som fcuking music”
Foto Katarina Ståhl

STEFAN SAUK ÄR FORTFARANDE SKEPTISK

Det är april, solen skiner och inne i mörkret i Studio 3, befinner sig Stefan Sauk. Han repar inför nypremiären av ”Sauk fortfarande skeptisk and som fcuking music” som börjar turnera 14 april på Rival i Stockholm. Repprocessen är i full gång och ikväll ska det komma 60 personer för publikrepetition. Sauk är mycket nöjd med lokalen och det är inte första gången han vistats i den. 

Han hämtar en snus och svär på finska. Han berättar med stort engagemang om både föreställningen och om sin upplevelse av Subtopia.

Foto: Katarina Ståhl
Foto: Katarina Ståhl

– Föreställningen är spretig, vilket jag gillar. Den går från det innerliga till det burleska, groteska och obehagliga. Det finns textpassager där jag ger min syn på var vi befinner oss just nu i vårt land. Många människor jag träffar tänker inte sina egna tankar –  det är skrämmande. Vi är flockdjur som ändå trampar varandra på hälarna och går varandra på snöret, även fast vi är vuxna. Föreställningen görs på ett komiskt sätt som blandas med blodigt allvar, jag leker med känslorna.

Hur fick du idén om showen?
– Jag har ruvat på den länge, sen Lorry-tiden för 26 år sedan. Tilltalet vi hade då och de satiriska texterna fick jag respons på; “du måste göra det här igen”. Har man gjort något kultförklarat ska man inte försöka toppa det  – you gonna loose anyway. Jag kom på att jag borde göra något liknande på scen istället. Jag har varit på väg många gånger men det har kommit annat i vägen. Jag har även tankar om att vidareutveckla denna show, en 2.0, 3.0 osv. Det är ett bra koncept ”jag är fortfarande skeptisk”, det behövs.

Har du varit på Subtopia förut?
– Ja, bland annat med Joe Labero i samband med programmet ”Helt magiskt”, jag var hans partner i ett program. Jag har har även varit här på Cirkus Cirkörföreställning för länge sedan och nu såg jag de finsk-franska tjejerna i Capilotractées med hårhängningen. Och den här lokalen som jag repar i nu är jättebra. Jag får en massa idéer.

Sedan börjar Sauk att fråga ut mig om hur man kan använda Studio 3. Jag berättar att den kan användas till både till det ena och andra. Filminspelning, musikvideor, reklam, minimässor, rep och mycket mer.

Sauk ska repa vidare och jag knäpper några bilder innan jag går ut i aprilsolen igen.

Text Katarina Ståhl