PRESSMEDDELANDE TAOUB

Färgstark marockansk cirkus för hela familjen! Taoub 28-30 december 2015 samt 2-6 januari 2016 på Hangaren Subtopia i Alby, Botkyrka. Läs pressrelease och ladda ned bilder nedan.

Följ med på en humoristisk kalejdoskopisk resa genom Marocko i en
cirkusföreställning fylld med halsbrytande akrobatik och musik!

I föreställningen Taoub blandas akrobatik, projektioner, musik och sång samman till poetisk cirkus som lämnar kvar en lyckokänsla i hela kroppen. Taoub är regisserad av den franska koreografen Aurélien Bory, som skapat hyllade föreställningar som ”Geometrie de caoutchouc” och ”Plan B”. Den 28 december har föreställningen Sverigepremiär på Hangaren Subtopias scen.

I Taoub, som på arabiska betyder väv (tissue), flätas olika konstnärliga uttryck samman. De 12 akrobaterna på scenen utgör en mänsklig väv av muskler och hud, men också av solidaritet och drömmar. I föreställningen finns också en faktisk väv, ett tyg som förändras och får olika betydelser och funktioner under föreställningens gång. Tyget transformeras från ett täcke, som bäddar in och omhuldar hela scenen, till ett hav av vågor till ett tält till en klänning… Väven är och bär föreställningen som en jämbördig och oumbärlig partner till de tolv akrobaterna i cirkuskompaniet Groupe acrobatique de Tanger.

Taoub skapades 2003 i Tanger till festivalen ”Les Nuits de la Méditerrannée” och är den första nycirkusföreställningen som gjorts i Marocko. Sen premiären har föreställningen gjort succé världen runt med 340 spelade föreställningar i mer än 20 länder.

Taoub, foto Richard Haughton

OM GROUPE ACROBATIQUE DE TANGER
Groupe acrobatique de Tanger är ett cirkuskompani bestående av tolv akrobater från Marocko. Artisternas åldrar, från 22- 46 år, skapar en unik bredd och en social väv i sig självt. Kompaniet bildades på en av Tangers stränder, den enda tillgängliga och öppna ytan där akrobater kunde samlas för att praktisera sin anrika konstform som överförs från generation till generation. Det var till den stranden som Sanae El Kamouni 2003 tog med sig den franske regissörskollegan Aurélien Bory för att denne skulle få träffa akrobaterna från Tanger. Ur mötet mellan Sanae El Kamouni, akrobaterna och Bory föddes kompaniet Groupe acrobatique de Tanger. Tillsammans skapade de sedan den allra första nycirkusföreställningen som gjorts i Marocko, föreställningen fick namnet Taoub som betyder tyg på arabiska.

Sedan kompaniet bildades 2003 har de turnerat världen över med stor framgång. Bland annat med föreställningen Taoub som de har spelat mer än 340 föreställningar av i över 20 länder. Tillsammans med regiduon Zimmerman & de Perrot skapade kompaniet föreställningen Chouf Ouchouf som 2011 hade Sverigepremiär på Subtopia och lovordades av Dagens nyheters recensent som skrev ”Stående ovationer. Halsbrytande skickliga akrobater och makalös scenografi.”

Delar av kompaniet är artister som vuxit upp med cirkusen sedan barnsben eftersom de bär efternamnet “Hammich”.  I Medina känner alla till cirkusfamiljen Hammich, från farfar till yngsta barnbarnet. Familjen är kända akrobater, tränade från unga år i den cirkustradition som bevarats och förs vidare från generation till generation. Se Deborah Mays porträtt av familjen nedan:

[youtubeVideo id=”r3yz2u6ImLE” thumbnail=”https://subtopia.se/wp-content/uploads/2015/10/pressrum_startbild_video_taoub.jpg”]

OM REGISSÖREN AURÉLIEN BORY
Aurélien Bory är en fransk regissör från Toulouse. Han startade som jonglör och har utvecklat en fysisk teater som beskrivits som en mix av olika scenuttryck som teater, cirkus, dans, visuell konst och musik. I Borys föreställningar får ofta scenografin stort utrymme likaså ett ständigt utforskande av ”rummet” och hur det och det som pågår på scenen kan frigöras och fortsätta att utvecklas i åskådarens fantasi.

År 2000 grundade Bory ”Compagnie 111” och har sedan dess skapat föreställningar som ”Géométrie de caoutchouc (2011), Sans objet (2009), Les sept planches de la ruse (The seven boards of skill, 2007) och många fler. Aurèlien Borys föreställningar turnerar över hela världen och lika globalt är hans samarbete med artister och kompanier, där marockanska kompaniet Groupe acrobatique de Tanger kan nämnas som ett återkommande samarbete.

Ladda ned högupplösta pressbilder:

CITAT

“Har aldrig sett något liknande!”Le Figaro Scope

“Förbluffande show, saknar verkligen motstycke”
Le Berry Républicain

“Vackert och fyndigt” The Independent

“En varm, uppfinningsrik och varierad föreställning”Le Temps

”Artisternas våghalsighet är vackert inramad av visuella fantasier…”The Guardian

“…stark teknisk skicklighet kombinerad med poetisk magi”La Dépêche du Midi

ÖVRIG INFO
Ålder:
Passar hela familjen 0-120 år!
Längd: 55 minuter
Språk: Partier av sång på arabiska, annars ordlös
Datum: 28-30 december 2015 samt 2-6 januari 2016.
Scen: Hangaren Subtopia, Alby Botkyrka
Biljetter & info: www.subtopia.se

ARTISTER
Lamiae El Alaoui
Mustapha Ait Ouarakmane
Adel Chaaban
Mohammed Achraf Chaaban
Abdelaziz El Haddad
Najib El Maimouni Idrissi
Amal Hammich
Mohammed Hammich
Ouahib Hammich
Samir Laaroussi
Yassine Srasi
Younes Yemlahi

Aurélien Bory (regissör)
Sana El Kamouni (director/production)
Jöel Abriac (technical sound)
Cécile Hérault (technical light)

BAZAAR I MAROCKANSK STIL
 Två timmar innan föreställningen öppnar en marockansk bazaar i Hangaren Subtopia. I bazaarens tält kan du äta och dricka marockanska specialiteter. Handla och beställa äkta marockanskt kakel och andra fina saker i marockansk stil. Varför inte gå hem i decembermörkret med en vacker och personlig hennamålning. Bazaaren håller även öppet efter föreställningen.

KONTAKT PRESS
Josefina Larsson
josefina.larsson@subtopia.se
+46 73 960 70 48

Subtopia är en produktionsplats för kultur i Alby, Botkyrka. Vi fyller våra 15 000 kvm med samtida cirkus, filmstudior, urban konst, dans och musik. Besök oss här.

press_profilbildsubtopia_anthonyhill_1024lores