Opa Fashion

Grind artclub, som består av Vejde och Mischa Grind, på residens i Subtopia med sitt interdisciplinära föreställningsprojekt Opa Fashion.

Grind artclub skapar interdisciplinärt under residens i Subtopia

Ljuset flödar in i Cirkuslillan där bröderna Vejde och Mischa Grind har sitt residens. Mitt i rummet står en cyrring på högkant och runt omkring i rummet är trummor noggrant utplacerade. Det märks att bröderna är mitt i sin kreativa process när jag kliver in för att ta några fotografier. De har en tydlig idé om vilken bild som blir rätt för föreställningen så långt som de kommit hittills. De har precis givit den ett namn: ”Opa Fashion”.

— Vår mamma är tysk och Opa betyder farfar eller morfar på tyska. Och fashion är ”det som är på modet”. En mash av nostalgi och framtiden, förklarar Vejde och Mischa lägger till:
 
— Föreställningen berättar om när tradition och något som är på väg att bli nytt möts. Vi har under våran process pratat mycket om liberalismens och konservatismens pendel i mänsklighetens utveckling. Vårt möte i det här projektet, som konstnärer och som bröder, präglas starkt av tradition och gemensamma sammanhang men också mycket av leken och nyfikenhet från vår barndom.

Konstformer som möts

Båda har en bakgrund inom svensk folkmusik men idag är de verksamma inom två olika konstformer. Mischa är slagverkare och sångare som även arbetar med elektronik och loopar i sin musik. Vejde är cirkusartist med cyrring som främsta disciplin och som även arbetar med dans, rörelse och ljuddesign. För den här föreställningen har han förvandlat ett av sina cyrhjul till ett kontrabasliknande instrument. Det var just deras olika konstformer som var utgångspunkten när de bestämde sig för att arbeta tillsammans.
 
— Vi har alltid haft en längtan efter att få våra olika konstformer att mötas. Att ta vårt personliga utforskande, det vi hittat inom våra olika konstformer, och göra en djupdykning för att finna samband och skapa det här universumet som vi bjuder in till i föreställningen, förklarar Vejde.


Vi börjar att fotografera med scenkostymen på, i olika vinklar och så att alla viktiga element i föreställningen kommer med. Men de bilderna vill de inte riktigt släppa än. De är fortfarande mitt i processen och samtidigt känner de att det är dags börja berätta vad de skapar. De ser framför sig en föreställning som är vacker, lekfull, direkt, närvarande, intensiv, stark och okonstlad. Ett koncept som har en cirkuskonsertanda där de låter ljuden styra karaktärerna snarare än att det finns ett tydligt narrativ. Med projektet vill de förnya cirkuskonsten och den samtida folkmusiken genom att röra sig obehindrat mellan olika konstformer, genrer och fysiska miljöer. Intentionen är att försätta sig i nya ickedömande tillstånd och hitta unikt material med komplexitet och personlighet.

Smakprov på Opa Fashion

Ett första smakprov av Opa Fashion kommer att presenteras 6 december när de har residens på SITE i Farsta. Premiären är planerad till april 2025 med deras samproducent Dansinitiativet i Luleå. Då kommer Vejde och Mischa totalt ha haft elva veckors residens för att skapa föreställningen från det absolut första idéutforskandet. Residensen tar plats på olika platser i Sverige och även i Berlin. Att arbeta här hos oss beskriver Vejde lite som att komma hem. Bröderna har växt upp i trakten och det är här de har sin bas. Vare sig de behöver råd om dramaturgi eller scenografi så finns de kontakterna i närheten.


Läs mer om Subtopias cirkusresidens.