Nötknäpparen

Fredrik Benke Rydmans succé Nötknäpparen spelas på Hangaren i jul!
14 december - 5 januari

Nötknäpparen

Den här artikeln har arkiverats, och är inte längre aktuell.

Fredrik Benke Rydman, känd från Bounce Streetdance Company, har förvandlat balettklassikern Nötknäpparen från 1800-talet till en spektakulär scenshow med streetdans och angeläget tema. Tjajkovskijs musik möter i uppsättningen, nyskrivet av bland andra Danny Saucedo och Anna Ternheim.

Extra roligt är det att få spela föreställningen i jultid eftersom den så starkt förknippas med just jul!” säger Fredrik Benke Rydman inför föreställningarna i Hangaren. ”Vi har länge önskat att få göra det och ge uppsättningen den inramningen. Nu fick vi chansen och tog den direkt”.

Caféet i Hangarens foajé öppnar en timme innan föreställningen börjar. Menyn finns i kolumnen till höger.

Om Nötknäpparen

Originalsagans julfirande hemma hos en välbärgad familj byts i Rydmans version ut till en betydligt ruffigare miljö när handlingen uppgraderas till nutid. I stället för tåspetsbalett möter publiken bland andra en sibirisk europamästare i breakdance. Vi får följa den lilla flickan Clara som har lämnats ensam att bo på en soptipp, medan hennes föräldrar tigger på gatorna i ett rikt främmande land. I förhoppning om att återförenas med sina föräldrar, luras Clara att följa med en organhandlare på jakt efter ett ungt hjärta att sälja till en sjuk man.

Idé och koreografi: Fredrik Rydman
Scenografi: Fredrik Rydman och Lehna Edwall Velander
Ljusdesign: Tobias Hallgren
Kostym: Lehna Edwall Velander
Mask & peruk: Katrin Wahlberg
Video: Andreas Skärberg och David Nordström
Musik: Pjotr Tjajkovskij, Danny Saucedo, Anna Ternheim, Martin Östergren, Mattias Venge, Albin Myers, Fredrik Wentzel, Johan Liljedahl, Mario Perez Amigo
Produktionsbolag: Blixten & Co

Om Fredrik Rydman

Dansare och koreograf, född 1974. Var i tretton års tid med i Sveriges populäraste dansgrupp Bounce Streetdance Company, vars avskedsföreställning “The Last Bounce” 2010 sålde ut Globen fem gånger om. Sedan dess har Fredrik Benke Rydman haft stora framgångar med egna föreställningar som ”Danny Saucedo NU” (Hamburger Börs 2017) “Eldfågeln” (Göteborgsoperan 2015), “Stop. Play. Rewind.” (Dansens Hus 2014) och “Svansjön” (Dansens Hus 2011) blev en enorm succé som hittills har setts av 250 000 personer i hela Europa, varav 80 000 bara i Stockholm. Fredrik Benke Rydman stod för koreografin till Måns Zelmerlöws låt “Heroes” som vann Eurovision Song Contest 2015.