Om jag fick bestämma

Om Sverige ska fortsätta sin framgångssaga måste arbetsgivarna börja tänka nytt. Läs Ali Khalils appell till Sveriges alla arbetsgivare och landets arbetsmarknadsminister.
Foto Tekla Severin, text Ali Khalil

Om Sverige ska fortsätta sin framgångssaga måste arbetsgivarna börja tänka nytt. I fem år har Ali Khalil, tillsammans med två andra grundare, drivit Miljonbemanning, en egen uppfinning sprungen ur insikten om att verktyg saknades för att arbetsgivare och arbetstagare skulle finna varandra. Här är hans appell till Sveriges alla arbetsgivare och landets arbetsmarknadsminister.

Varför jobbar en farkostingenjör som restaurangbiträde i Gamla stan? Varför jobbar en hjärnkirurg som städare i en snabbmatsrestaurang? Folk kan dö! Medan kirurgen nattstädar, blir vårdtiderna längre. Detta är inga undantagsfall, utan en verklighet vi stöter på dagligen.

I vårt arbete stöter vi dagligen på en massa talanger och eldsjälar som är drivna som bara den, men som inte får chansen, eller som har ett arbete de egentligen är överkvalificerade för.  Det här är ett samhällsproblem som kostar samhället enormt mycket och skapar utanförskapsområden.

Det går inte att se alla dessa exempel utan att det svider lite i bröstet, en blandad känsla av sorg, ilska och oro.

Låt oss ta ett djupdyk i farkostingenjörens verklighet. Hon har en KTH-examen på fem och ett halvt år(!) men, hon råkar vara kvinna, en mörkhyad kvinna, bosatt i ett miljonprogramsområde (ni vet sådana som är förknippade med bilbränder och stenkastning).

När farkostingenjören kom ut i arbete genom oss så ringer arbetsgivaren oss, samtalet är kort och stelt.

–       Hej, kul att höra från er, hoppas det funkar med konsulten!

–       Jo de är lite därför vi ringer. Konsulten…. Hon dyker inte upp på 14-fikat…. Vi är lite oroliga.

–       Hmm, okej, hur går arbetsuppgifterna, själva jobbet, det hon ska göra?

–       Kanoners, långt före deadline och galet imponerande!

–       Okej så 14-fikat var det, vi ringer henne och kollar.

Vi förstod redan vad det hela handlade om. Hon ville skippa fikat för att visa att hon är arbetsam och duktig, bevisa att hon är värd platsen – hon kände att hon behövde göra det.

Sverige har idag ett skriande behov av arbetskraft. Vi måste våga bryta upp våra homogena arbetsplatser och våga ta in nytt – vare sig vi vill det eller inte, så bor morgondagens Sverige i Miljonprogramsområden. Det gäller nu att nå dem, och fånga upp kompetensen och talangen som finns där.

Alla Sveriges arbetsgivare måste också våga utmana sig själva. Ett exempel: Vi har ett samarbete med en stor verkstadskedja, som behövde personal, de ringde oss och vi satte oss ner tillsammans för att ta fram en kravprofil, så som vi alltid gör.

Skallkraven. Ett av dessa är att en mekaniker skall kunna svenska flytande i tal och skrift.  Våra rekryterare bad om att få göra studiebesök och skugga mekanikerna i deras arbete för att få en större förståelse och bättre bild inför rekryteringsprocessen. Ganska snart upptäckte de att själva kundmötet skedde i verkstadsreceptionen där det arbetade en trevlig kundmottagare. Mekanikerna kom ut först senare och det de gjorde var att de körde ner bilen i verkstaden, reparerade den och ställde tillbaka den på sin plats. Infon om skadorna på bilen fick de via en bild med kryss och sifferkoder, vilka betyder typ ”katalysator” eller vad det nu var för fel med bilen. Prata svenska gjorde de under fikarasterna och skriva svenska gjorde de aldrig (om man inte anser att siffrorna 0-9 tillhör det svenska språket).

Slutresultat: Skallkravet på svenska språket togs bort, ersattes med engelska i tal och plötsligt kunde många fler passa in.

Samtidigt finns det många modiga arbetsgivare som vågar testa nytt, vågar se reell kompetens som en tillgång. Världens bästa programmerare behöver inte nödvändigtvis vara en person som har en KTH-examen i datavetenskap, utan kan vara en person som älskar programmering, som gjort det sen barnsben och som mer eller mindre på nolltid kan hacka in sig i NASAs hemsida. Reell kompetens!

Eller världens bästa kock eller kokerska, som med några få råvaror kan få fram världens godaste middag. De har en reell kompetens men inte en formell behörighet. I teorin är de inte lämpliga –  i praktiken är de världsmästare!

En avgörande faktor för att Sverige ska fortsätta vara så fantastiskt som det är, i topp i mätning efter mätning, är just att våga tänka nytt, bryta normer och se all den kompetens som finns ute i samhället – och vi hjälper gärna till!

Det här är en text ur senaste Magasin Subtopia, nummer 10, som getts ut en gång om året. Magasinet kom ut den 1 juni 2017.