Klotterköket

Klotterköket är en mobil kreativ plattform med fokus på skapandeprocessen. "Vår ursprungsidé handlar om tillgänglighet, att konst och skapande ska vara till för alla."
I april 2020 blev de medlemmar i Subtopias kulturinkubator Klump.

Klotterköket – nya medlemmar i Klump
 

Emilia Norman, Åsa Wallenström och Josefina Gogolos tog examen som hantverkspedagoger vid Nyckelviksskolan nu i dagarna men redan för ett drygt år sedan startade de Klotterköket. De upptäckte att de delade vision:

–   Vår ursprungsidé handlar om tillgänglighet, att konst och skapande ska vara till för alla. Och eftersom vi är hantverkspedagoger ser vi inte resultatet av skapandet som det viktiga. Det handlar om hur vi människor mår av att använda våra händer och aktivera den högra hjärnhalvan, berättar Emilia och Åsa fyller i:

–   Vissa människor börjar berätta berättelser om sitt liv när de stickar eller målar. Eller så kan de genom skapandet visar saker de inte kan berätta. Men även om vårt fokus inte är prestation ska man känna att man varit med om konstnärlig resa och utvecklats.

Emilia Norman, Åsa Wallenström och Josefina Gogolos

Klotterköket kan beskrivas som en mobil kreativ plattform med fokus på skapandeprocessen och just nu är målgruppen framförallt barn och ungdomar. Medlemmar i Subtopias kulturinkubator Klump har de varit sedan mars 2020:

–   Att ha en plats att komma till för möten, ett kontor, är jätteviktigt. Det har också betytt mycket att få coachning av Martin som lett till att vi nått ut till olika samarbetspartners i Botkyrka, säger Emilia.

Nu i sommar kommer de bland annat ge en sommarkurs tillsammans med µ. Där kommer de att arbeta med växtfärgning och passar då på att väva in samtal om Allemansrätten och hållbarhet:

–   Vi arbetar utifrån ett hållbart perspektiv och tycker det är viktigt att visa barn att det kan finnas värde i saker som kanske annars slängs. Till exempel kommer vi använda järnskrot för att få färgen att fästa. På så vis blir det ett naturligt samtalsämne.

Klotterköket arrangerar såväl kurser som drop-in verksamhet med olika hantverk och teman. Läs mer.

Läs mer om Subtopias kulturinkubator Klump.

Läs mer om Klotterköket.

Facebook/klotterkoket