Karma på Cirkusresidens

Karin Melin och Aude Martos utvecklar cirkusdisciplinen Washington under sitt residens i Subtopia. Vi tog tillfället i akt och pratade med dem om deras nya projekt Karma.

Karin Melin och Aude Martos  träffades för första gången för fyra år sedan, precis efter att de hade tagit sina examina. Båda håller på med en rätt ovanlig cirkusdisciplin, kallad Washington, där man står på huvudet i en trapets:

[youtubeVideo id=”4xtcRL9KnbU”  thumbnail=”https://subtopia.se/wp-content/uploads/2015/05/utvecklas_aktuellt_karma_film2.jpg”]

Ovan klipp är en liten sekvens som Karin och Aude testade under sitt residens här i Subtopia. Karin, som är upp och ner ovan, berättar att det klickade mellan henne och Aude redan från första stund. Trots det är det egentligen först under den här residensveckan som de verkligen har lärt känna varandra.

– Till en början hade vi tänkt göra en kabaréakt men vi insåg snabbt att det inte alls passade oss. Vi jobbar på ett helt annat sätt. Inte alls lika strikt som i ett kabaréformat. Vi har inte haft någon röd tråd utan arbetat helt utifrån improvisationer och vi har fått ihop en hel massa material. Om vi skulle ha visat allt hade det tagit en timme, berättar Karin.

Syftet med residenset har varit att undersöka och testa material och i slutet av veckan bjöd de på en 20 minuters work in progress-presentation. Den var upplagd som fem separata scener och en ur publiken fick slumpa fram vad som skulle visas med hjälp av små lappar i en skål.

Den absurda humorn som genomsyrade hela presentationen uppskattades ljudligt av publiken. En situation som var särskilt omtyckt var en knasig fågelskådning där Aude ikläder sig gestalten av en ”posh men klumpig fågel”, som en i publiken beskrev det efteråt.

– Egentligen skulle vi göra en fjäril, men vi hittade inga vingar, så fick vi låna en kostym av Cirkus Cirkör och då började fågeln ta form. Med de högklackade skorna och fågelrörelserna kände jag mig nästan som Beyoncé, säger Aude skämtsamt.

Karin berättar att hon verkligen gillar det sätt som hon och Artos har arbetat på under det här residenset och att de kommer att fortsätta i samma stil samt vidareutveckla vad de har påbörjat här i Subtopia. Arbetsnamnet på duon är just nu Karma och vi ser framemot att få se vad som kommer att ta form ur deras arbete.