Stol 127 – 58 idéer om design

En uppvisning i innovation och formrikedom när eleverna i tre nior vid Lillholmsskolan har skapat var sin stol. Redan nu har möbelföretag visat intresse för att producera några av stolarna.

Stol 127 – 58 idéer om design

Den här artikeln har arkiverats, och är inte längre aktuell.

Bildläraren Sten Canevall hade länge drömt om att tillsammans med sina klasser genomföra ett stort projekt med stolar, där ”varenda unge” får skapa sin egen stol. Tillsammans med slöjdlärarna Stefan Silhammar och Marie Oldelius bestämde han sig för att göra drömmen till verklighet och med inspiration från Designlab S och designern Samir Alj-Fälth drog projektet igång under förra hösten.

– Vi visste att det skulle bli en enorm utmaning att få med precis alla elever, men det var bara att hoppa rakt ut i det okända. I takt med att projektet växte insåg vi att tillsammans skapade vi något riktigt stort, berättar Sten Canevall.

Svenska möbler är ett känt exportföremål utomlands och har bildat kult i designkretsar. Att det blev just stolen som hamnade i fokus är eftersom de tre lärarna ser den som både en viktig kulturbärare och uttrycksform. Utställningen är döpt efter Skärholmens postnummer, 127, och har kommit att bli en uppvisning i innovation och formrikedom utan dess like. Nu har också intresseföreningen för svenskt möbelkonsthantverk, Interiorcluster, fått upp ögonen för projektet och beslutat att ta fram fyra prototyper i skala 1:1 utifrån några av elevernas skapelser.

– Det finns en stor efterfrågan på möbler från mindre aktörer, men det saknas hantverkare i Småland där de aktörerna finns. Det här är ett sätt att locka till sig en ny generation hantverkare – som inte nödvändigtvis har svenskt ursprung, säger Anders Wisth på Interiorcluster.

Till varje stol har också eleverna skrivit korta berättelser tillsammans med lärarna Therese Segerström och Jack Singer.

Vernissagen med de 58 stolmodellerna och de fyra prototyperna går av stapeln på Subtopia den 18 oktober. Konferencier är Dogge Doggelito, som också kommer att göra ett musikaliskt framträdande. Utställningen visas till och med den 18 december.