Hur klarar sig småföretagen?

Vi har intervjuat fem småföretag i vårt kluster och bett dem berätta om hur de gör för att ställa om och hantera krisen som följer i Covid-19 spår.

Vardagen har förändrats drastiskt för oss alla i spåren av Covid-19

Några särskilt utsatta är alla småföretag. Hur gör de för att klara sig? Vi har hört av oss till några av företagen i vårt kluster och bett dem berätta om hur de gör för att ställa om och hantera krisen:

Småföretagarhjälpen

Är du egenföretagare eller småföretagare med max fyra anställda? Subtopia erbjuder dig kostnadsfri rådgivning och coachning som en del av Botkyrka kommuns stödpaket till företag i kommunen. Läs mer om Småföretagarhjälpen

Boodla odlar på distans

I Subtopias kluster i Alby ligger Gula Villan vackert omgiven av prunkande odlingar. Där finns företaget Boodla som sedan 2012 arbetar med utveckling av stadsodling och trädgårdsutbildningar. Men odling på distans, hur fungerar det?

– Det har funkat bra faktiskt, säger Agnes Fischer Boodlas verksamhetsledare.
Hon berättar att utbildningarna sker på distans med uppgifter deltagarna får göra i sitt närområde. Till exempel undersöka ogräs i rabatter och hemodlingar som eleverna filmar.

– Sen turas vi om att ta hand om trädgården och djuren så vi är aldrig här samtidigt. Inte så effektivt men det funkar.

Den största utmaningen för Boodla är hyran eftersom de för tillfället inte kan använda huset till de utvecklingsprojekt som var tänkt.

Vill du veta om ditt företag kan få hyressubventionering eller något annat statligt kan du få rådgivning genom kommunens stödpaket Småföretagarhjälpen.

kluster

Digital interaktion med Changers Hub

Neda Khezerian är en av verksamhetsledarna på Changers Hubs högkvarter i Subtopias kluster i Alby. Changers Hub är ett innovationshus som bland annat erbjuder co-working space, föreläsningar, kurser och coachning med syftet att ge alla unga samma förutsättningar att påverka sin framtid. De har snabbt fått ställa om sina fysiska aktiviteter till att bli digitala berättar Neda.

– För att bibehålla kunskapsflödet i vårt nätverk har vi också på kort tid tagit fram ett nytt digitalt koncept med hittills fem live-sända samtal på ämnen som berör vårt nätverk av unga vuxna, vi kallar det “A digital state of mind”. Den stora omställningen har varit att hitta digitala verktyg för att kunna genomföra så interaktiva samtal som möjligt. 

På kort sikt drabbas inte deras verksamhet så hårt av pandemins effekter men Neda menar att de kan behöva tänka om inför framtiden.

 – I nuläget har vi precis förlängt vårt samarbete med kommunen vilket vi är otroligt glada över, men vi är redo för att pandemins långsiktiga effekter kan innebära att vi behöver ställa om strategiskt inför 2021 då förutsättningarna kan komma att förändras i efterspelet av Covid-19.

Småföretagarhjälpen

Nya marknader för Multicoach

Abdigani Abdi driver företaget Multicoach som arbetar med personlig träning och utveckling. Tidigare åkte de runt och höll föreläsningar och workshops. Nu har de istället utvecklat onlinekurser.

– Innan var det ett val ifall man ville vara aktiv på sociala medier och andra digitala plattformar, nu är det nödvändigt. Och det har faktiskt genererat en ny internationell marknad för oss. Efter önskemål håller vi på att skapa våra digitala tjänster även på engelska. Hela världen sitter ju i samma båt just nu!

Att inte resa runt har även inneburit en tidsbesparing som Abdigani använt för att utveckla företagets strategi och affärsplan. Nästa gång en likande kris infaller kommer han vara beredd!

småföretag

Kompani Bastard använder de statliga stöden

Produktionsbolaget Kompani Bastard har sin ateljé i Subtopia i Alby. De arbetar med produktioner för scen, tv och film och har under sina tjugo år i branschen överlevt flera lågkonjunkturer men aldrig varit med om något sådant här.

– Nästan alla jobb för resten av året är inställda. I vanliga fall börjar vår högsäsong i juni – nu är det tomt, säger Oskar Hejll som är verksamhetsledare.

De överlever men får skära i alla kostnader och utnyttja de stöd som finns så som korttidpermittering. Några ordentliga nya pengar räknar de inte med förrän nästa år. Ändå tror Oskar att vägen tillbaka kommer vara lättare i Sverige än i många andra länder.

– Sverige verkar ha en plan för ett liv efter det här, vilket är bra. Samtidigt tror jag att även om restriktionerna lättar kommer det ta ett tag innan folk slutar vara rädda och börjar vilja göra saker ute igen.

företagarhjälpen

Love Kjellsson efterfrågar stöd till egenföretagare

Love Kjellson är egenföretagare och arbetar som musiker, bland annat med cirkuskompaniet ENT. Precis som större delen av kulturbranschen har effekterna av Covid-19 varit dramatiska.

– Vi skulle ha haft premiär nu i april men det är framskjutet till i höst. Och spelningar i t.ex. Tjeckien och Litauen är förstås inställda.

Han berättar att några kommuner har betalt ut gager även för inställda föreställningar men det har ändå blivit ett inkomstbortfall. Samtidigt är situationen inte helt ovanlig.

– De flesta som arbetar med kultur är frilansande egenföretagare och vi är vana vid att ha kortare perioder med mindre inkomst. I det här läget ställer vi om det som går till digitalt, så som utbildningar, och så tar jag lite ledigt. Odlar potatis och klättrar!

Samtidigt är det inte hållbart om läget skulle fortgå under en längre period och Love efterfrågar verkningsfulla stöd till just egenföretagare.