Gräv där du står

Agnes Fischer startade Jord-Nära (numer Boodla) eftersom hon vill skapa möjlighet för barn och vuxna att odla ekologiskt och därigenom skapa en viktig social mötesplats.

Foto Viktor Wallström

Alla människor borde ha jord i närheten där de bor, säger Agnes Fischer som tillsammans med Sofie Nuyts startat företaget Jord-Nära (som senare bytte namn till Boodla) som gör det möjligt för jordlösa stads- och förortsbor att odla och skörda ekologiskt.

Jord-Nära hamnade i Alby genom ett annat projekt och fick tips om Subtopia och KLUMP, där de nu har kontorsplats. Företaget vill ge möjlighet för barn och vuxna att få tillgång till mark för att odla ekologiskt och därigenom skapa en viktig social mötesplats och språngbräda för vidare initiativ.

las_artiklar_gravdardustar_liten1
Foto Viktor Wallström, Rockfoto

På vilket sätt är Alby bra för er och ni för Alby?

– Som i många andra miljonprogramsområden finns det mycket punkthus i Alby som saknar en egen innergård. Det vi vill göra är att ersätta innergården som inte finns med en trädgård som de boende är med och skapar tillsammans med oss. Förhoppningen är att skapa gröna, vackra ytor med plats för möten.

Vad skiljer Jord-Nära från andra företag?

– Vi är ett samhällstillvänt företag som är hållbart både ekonomiskt och miljömässigt med en produkt som förbättrar samhället. I vår startar Jord-Nära sin första trädgård i Fittja. Uppdragsgivaren är fastighetsbolaget Willhem och trädgården blir en ”odla i låda trädgård” eftersom gården är asfalterad. Om du eller din fastighet vill odla med oss anmäl ditt intresse på vår hemsida.

www.boodla.se

Ur: Magasin Subtopia #5. Text Josefin Larsson.