Graffititips till nybörjaren

Vi frågade konstnären Aris Tsartsonis om hans bästa tips till dig som vill börja måla graffiti.

9 graffititips för dig som vill börja måla

Är du nyfiken på att måla graffiti? En öppen vägg att måla på finns här på Subtopia, tillgänglig alla dagar om året. Men vad ska man ta med sig och vad är bra att tänka på första gången man målar? Vi frågade konstnären Aris Tsartsonis, som bor i Alby och ofta jobbar som graffitipedagog på Subtopia.

1. Vad ska jag ha med mig första gången jag ska måla?

Ta på dig kläder du inte bryr dig om, handskar och munskydd som filtrerar bort ångorna från sprayfärgen. Och förstås sprayburkar och caps. Caps är munstycken du sätter på sprayburkarna som reglerar hur mycket färg som kommer ut när du sprayar. De har en tendens att täppa igen ganska snabbt, så ta med många! Du behöver inte ha med dig tusen sprayburkar i olika kulörer, det räcker oftast med 5 till 8 burkar i olika kulörer för ett verk.

Aris Tsartsonis leder graffitiworkshop på Subtopia.
2. Vilken färg är bäst att använda?

Det är högst individuellt. Du får testa dig fram och känna efter vilka sprayburkar eller vilka färger du gillar. Vissa gillar att blanda olika typer av färg, både måla med penslar och spraya samtidigt. Andra gillar att använda sig av mallar. Det är gränslöst. Testa dig fram!

3. Om jag aldrig har målat med sprayfärg förut, hur ska jag göra för att det ska bli bra?

Mitt bästa graffititips är inte måla för stort första gången. Börja med något litet så att du kan få en känsla av hur det är att måla med sprayfärg. Ett tips är också att grundmåla väggen innan du börjar. Då ser du bättre vad du gör. Annars kan tidigare målning i bakgrunden förvirra lite. 

4. Hur lång tid tar det att bli duktig på att måla med sprayfärg?

Det är också individuellt och egentligen kan bara du själv sätta ribban. Det är du som bestämmer om du är nöjd eller inte. Men räkna med att det kommer att ta ett par gånger och ett par målningar innan du börjar förstå hur sprayburken beter sig.

5. Kan jag måla i alla väder?

Ja, det tycker jag. Men tänk på att färgen inte kommer att fästa lika bra om det regnar. Den kommer att rinna av väggen om väggen är blöt. Men det i sig kan också skapa ett unikt konstverk.

6. Vad gör man av tomma sprayburkar?

Tomma sprayburkar kastar du i speciella tunnor ämnade för sprayburkar. De får absolut inte kastas i vanliga soptunnor eftersom de innehåller giftig gas.

7. Finns det någon säkerhet jag ska tänka på?

Undvik så gott det går att andas in ångorna som kommer ur sprayburkarna. För unga är munskydd eller gasmask ett måste. Och om du inte använder det och känner dig dåsig så sluta genast och ta en paus!

8. Brukar du ha skiss på papper som du målar av eller målar du direkt på väggen?

Ibland har jag skiss och ibland inte. Det beror helt på vad jag vill måla och hur detaljrik målningen ska bli.

9. Vad tycker du är det roligaste med att måla graffiti?

Det roligaste är att ha en idé om något man vill måla och sakta se den ta form.
Ibland blir man nöjd och ibland missnöjd men det ingår!

Aris Tsartsonis konstverk i Subtopias utomhusgalleri finns utanför ingången till Loftet.

Läs om Subtopias arbete urban konst.

Vill du ha fler graffititips besök Graffitifrämjandets hemsida.