Ett parti schack i Alby

Under de sista veckorna av 2018 skapade konstnären Aris och Cesar Fulgencio från Subtopia konstverk i portarna på Albyvägen 12 och 14 tillsammans med de boende. Initiativet kom från bostadsbolaget Botkyrkabyggen. Detta är Aris reflektion kring processen och resultatet.

Inspirationen till konstverket är inga mindre än hyresgästerna själva. Under en två veckors period anordnade jag och min kollega ett litet fikabord med kaffe och kakor i portarna. Vi väntade ivrigt på att få träffa hyresgästerna och besökare till Albyvägen 14 och 16 för att ta del av deras önskningar, visioner och idéer. Vad ville de se i porten när de kom hem?

Barn ritade, vuxna och gamla bidrog med idéer och några visade bilder på telefonerna. Allt ifrån sniglar som pussades till abstrakt konst av Picasso. Glada färger! Ljusa färger! Alby! Natur! Båtar! Fåglar! Kärlek! Det var några av de önskningar och idéer som var mest frekventa.

Men!

Vad är egentligen glada färger?
Vad är ljusa färger?
Vad är Alby?
Vad för slags natur?
Hur målar man kärlek?

Desto fler vi träffade, desto fler idéer fick vi in och desto mer kliade vi oss på pannan. Hur uttrycker man allt det här egentligen? Hur kan man kombinera alla idéer till ETT verk? Dagarna gick och vi kliade oss allt mer på pannan. Ska man måla Albys närliggande natur? – Ja det låter som en bra plan! Ska vi måla med färger som påminner om sommaren? – Ja, det är glada färger! Sa de.

Sakta men säkert började pusselbitarna falla på plats. För vad är egentligen Alby om inte dess närhet till underbar närliggande natur, sportanläggningar, utsikten till det ståtliga Flottsbroberget, ett hem och självklart svanarna på Albysjön?

Partiet schack som spelas mellan räven och musen representerar gemenskapen människor emellan. Att oavsett hur ung eller gammal eller olika man ibland kan se ut, så finns det alltid sätt att förstå varandra på, även om det inte är via språk. Visste du att i spelet schack finns fler möjliga sekvenser av drag än atomer i det observerbara universum? Vill du spela ett parti med mig?

Aris, december 2018