En plats i Montreal

”Det här ska bli min målsättning, att skapa något lika viktigt som Cinars hemma i Sverige”
Foto: Bruno Lévêque

En plats i Montreal, med Kikki Mukkonen

Kiki Muukkonen är konstnärlig programchef för cirkus med uppdrag att utveckla cirkusmiljön i Subtopia. I november (2016) var hon för fjärde gången på scenkonstmässan Cinars och det här är hennes reflektioner från den resan.


En av de första resorna som jag gjorde med Subtopia var till Cinars. Jag var en färsking, hade bara jobbat här i nio månader.

I Kanada finns det en väldigt speciell cirkusmiljö, framförallt i Montreal. Runt kompaniet Cirque du Soleil har det byggts upp något som man kallar en cirkusstad, Cité des arts du Cirque. Där finns det en scen, en internationellt känd skola och en branschorganisation. Subtopia och Botkyrka har tittat mycket på Montreal som en modell och förebild genom åren.

”Det här ska bli min målsättning, att skapa något lika viktigt som Cinars hemma i Sverige”

Jag blev väldigt imponerad av Cinars vid mitt första besök, det var så stort med över 1000 deltagare. Jag minns så väl hur förvirrad jag kände mig i det för mig då enorma sammanhanget. Jag hade svårt att förstå hur allt fungerade, min hjärna gick på högvarv och jag minns hur en tanke föddes ”Det här ska bli min målsättning, att skapa något lika viktigt som Cinars hemma i Sverige”.

Cinars är en utmärkt plats att åka till för att lära känna den nord- och sydamerikanska scenkonstbranschen, eftersom få därifrån kommer till mässorna i Europa. I Nordamerika fungerar det av nödvändighet mer kommersiellt än i Europa, detta är särskilt tydligt i USA där den offentliga finansieringen av konst och kultur är närmast obefintlig. Det ger många nyttiga tankeställare att samtala med amerikanska arrangörer och artister.

”Cinars har inspirerat oss i hur vi utvecklat vår egen mässa Subcase. Vi har tagit Subcase åt ett annat håll på flera sätt, men Cinars fortsätter att vara en inspiration och numera även ett stöd.”

Subtopia har varit på Cinars varje år sedan 2008 i ett fortlöpande relationsbygge. Sedan 2012 har vi samarbetat mer tätt med scenen TOHU, som faktiskt ligger i en förort väldigt lik Alby. TOHU ligger bredvid den nationella cirkusskolan och Cirque du Soleil. Upplägget är på många sätt likt Subtopias, där Cirkus Cirkör och branschorganisationen Manegen och andra aktörer i cirkusbranschen finns i samma område.

Cinars har inspirerat oss i hur vi utvecklat vår egen mässa Subcase. Vi har tagit Subcase åt ett annat håll på flera sätt, men Cinars fortsätter att vara en inspiration och numera även ett stöd. Idag samarbetar vi exempelvis med att marknadsföra varandra.

I år gjorde jag något för mig helt nytt på Cinars: jag var ditbjuden som talare. De anordnade två olika seminarier i ett format likt TedTalk. Jag hade 15 minuter att tala under rubriken ”How to develop a culture of innovation” och presenterade hur vi i Subtopia tänker och arbetar, utifrån våra värderingar och hur de tar sig uttryck konkret. Innovation handlar för oss inte om att rätt och slätt spruta ut sig tusen idéer; det handlar om anpassning, att vara agil och att förbli relevant i världen. Saker och ting förändras, världen förändras – både den lilla och den stora.
Det som fungerade igår fungerar inte idag. Hur skapar vi en plats för artister och konstnärer där de kan arbeta, vara kreativa och hålla sig relevanta? Mycket av det ligger i en gyllene kombination av trygghet, frihet och mångfald. Ambitionen är, med orden som jag avslutade talet på Cinars: ”Great leaders don’t innovate the product, they innovate the factory”.

 

Jag såg som vanligt många föreställningar och utdrag på Cinars. De jag tyckte allra mest om var Cie Baccala från Schweiz, ett oerhört skickligt clownpar som kokar varm humor på en spik. Det är traditionell clown i dess absolut bästa version. Underfundigt, enkelt och genialt. Det skulle vara fint att presentera dem för vår publik i Hangaren Subtopia. Ett annat kompani som jag fastnade för och som vi nu diskuterar att bjuda till Alby är Les Kalabanté, ett kompani med artister från Guinea som är baserade i Quebec. Glädjesprutande vild akrobatik blandat med västafrikansk traditionell musik och dans i en smittande härlig mix. Något att se fram emot under 2018, hoppas vi!

Foto: Emelie Envall

 

3 saker som alla måste göra när de är i Montreal

  1. Gå på upptäcktsfärd runt i området Le Plateau bland all street art som finns i mängder. Helt fantastiskt.
  2. Det finns en underbar marknad i Little Italy, där man kan köpa lokala specialiteter. Lokalt producerad ekologisk lönnsirap som är supergod, den köper jag hem i mängder.
  3. Mitt hot-spot i Montreal är katt-kafét. Café Chat L’Heureux – Happy Cat Café Montréal.

Montreal är som att man blandar Berlin, Stockholm och New York. Sen lite Paris också eftersom de pratar franska.

 

Street art i Montreal

Staden är fylld av liv och konst. En festival pågår just nu där man kan ta del av guidade tours, läs mer på Mural Festivals hemsida.


Kiki Muukkonen

konstnärlig programchef cirkus
kiki@subtopia.se