Polina hjälper krigsdrabbade barn

Idén till projektet kom till efter att Polina träffat sin syster med dotter som lyckats fly från Kyiv till Polen.

Dream Space nytt projekt på Subtopia

Polina Ivanova såg vad flykten från Ukraina gjorde med hennes nioåriga systerdotter. Då bestämde hon sig för att hjälpa barn som flytt kriget och kontaktade Subtopia med sin projektidé Dream Space.

Polina Ivanova är konsertarrangör och socionom med rötter i Ukraina. Tillsammans med sin man Eddie Eriksson har hon startat ett projekt för krigsdrabbade barn från Ukraina i samarbete med Subtopia, Cirkus Cirkör och Clowner utan gränser. Barn som flytt kriget får sjunga, skapa konst och träna cirkus med pedagoger. Till projektet knyts även psykologer som erbjuder professionell hjälp till de barn som behöver bearbeta sina upplevelser. 

Idén till projektet uppkom när Polina träffade sin nioåriga systerdotter som tillsammans med sin mamma just lyckats fly från Kyiv till Polen. Många hade svårt att föreställa sig att det skulle bli krig i Ukraina. När kriget väl bröt ut ville alla plötsligt lämna landet samtidigt, det blev kaos i trafiken och svårt att få tag på bensin, berättar Polina. När systern och hennes dotter väntade på en bensinstation exploderade två bomber precis intill. Den upplevelsen och flykten förändrade hennes systerdotter.
– Det var som om hon inte längre var ett barn. Alla hennes känslor var försvunna. Hon blev sjuk och kunde inte sluta spy. På sjukhuset berättade läkarna att det var stressen av kriget och flykten som hennes kropp reagerade på. Då visste jag att jag måste göra något för alla de barn som flyr. Jag måste hjälpa dem att läka och bli starka vuxna som kan bygga upp Ukraina igen. Vi behöver ta hand om dem!

Första helgen skapade barnen en karta över Ukraina. Foto: Rebecka Svenberg.

Dream Space är öppet varje helg

Projektet heter Dream Space och har pågått sedan slutet på mars på Subtopia. Varje helg träffas barn och vuxna och gör aktiviteter tillsammans. Eftersom Polina själv är sångerska och hennes man konstnär sjunger de med barnen och skapar enklare konstverk. Det viktiga är inte vad de gör utan att de får en lugn och trygg stund tillsammans. Polina säger att de flesta barn i Ukraina inte är vana vid att åka utomlands och att deras engelska inte är så bra. 
– De tycker det är jätteläskigt att komma hit. Jag vill visa för dem att detta är ett bra land och att de inte behöver vara rädda. 

Subtopia upplåter lokal till projektet och stöttar med kontakter och resurser. Cirkus Cirkör och Clowner utan Gränser bidrar med pedagoger och håller träningar för ett fyrtiotal barn i veckan i Cirkus Cirkörs cirkushall, granne med Subtopia. 
– När Polina kontaktade oss med den här projektidén var det en självklarhet att hjälpa henne att förverkliga den. Det finns många i Subtopias kluster som vill hjälpa till både som organisationer och som privatpersoner, säger Cathrine Zander, chef på Subtopia. 

I Facebookgruppen Dream Space Stockholm finns mer information om projektet.