Cross Con 2023

Internationell cross innovation-konferens på Subtopia 23 november.

Cross Con – The International Cross Innovation Conference

∙ Plan 5
  • Tillgänglighetsanpassat
  • Wi-Fi
  • Toalett
  • Parkering
Konferensen genomförs på engelska.

Den här artikeln har arkiverats, och är inte längre aktuell.

Nya idéer och smarta lösningar behövs för att möta samtidens komplexa utmaningar. En nyckel ligger i tvärsektoriella samarbeten. När konstnärer får tillträde till andra branscher kan de tillföra perspektiv som gör att företag förändras, produkter förbättras och samhället utvecklas.

Vi har fört samman några av Europas främsta experter inom cross innovation för en konferens där vi diskuterar framtiden för den branschöverskridande sektorn. Vi undersöker på vilka sätt cross innovation kan överbrygga branschklyftor, skapa gemensamma mötesplatser och främja innovation. Cross Con genomförs som en heldagskonferens i hybridformat den 23 november. Konferensen pågår mellan kl. 8:30 till 17:00 med påföljande mingelmat för de som önskar. 

Talare under Cross Con 2023

Internationell hybridkonferens 23 november

Cross innovation är när kompetenser från kulturella och kreativa näringar används inom andra branscher för att bidra till utveckling. Samhället står inför stora utmaningar med snabb klimatförändring och krav på hållbarhet. Samtidigt är nuvarande innovationsstrukturer baserade på gamla metoder som inte är utformade för att möta dagens problem. Efterfrågan på alternativa och resurseffektiva innovationssystem är större än någonsin.

Viktig information

Konferensprogram

Välkommen till Cross Con! Registreringen öppnar 8:30 på Rotemannavägen 10. Plan 1.

Invigning av Cross Con 2023 och tal av Barbara Stacher, Senior Expert på EU-kommissionen. Plan 5.

Presentationer på temat alternativa innovationssystem följt av panelsamtal modererat av Martin Q Larsson. Plan 5.

Talare: Johanna Kouzmine-Karavaïeff, Jenny Kornmacher Tingvall, André Forte

Kaffe och frukt. Plan 5.

Presentationer om samhällsförändring och hållbarhet följt av panelsamtal modererat av Martin Q Larsson. Plan 5.

Talare: Paul Bourne, Thomas Arcaedius, Raffaela Seitz

Sizzle serverar wrap (kyckling eller vegetarisk), måltidsdryck och kaffe. Lunchen serveras i restaurangen. Plan 1.

Berättelser och insikter från branschöverskridande samarbeten i Sverige. Plan 5.

Creative Insight as a Service utforskar hur konstnärer kan arbeta med konstnärliga metoder på ett företag utifrån en problemformulering definierad av företaget. Under detta pass presenteras lärdomar från pilotprojektet, de olika parternas del och intermediärernas roll. Projektet “Creative Insight as a Service” finansieras av Svenska institutet och genomförs under 2022-23 av Subtopia (huvudpartner), Northern Dimension Partnership on Culture och Fabryka Sztuki. Plan 5.

Talare: Krista Petäjäjärvi, Agata Etmanowicz, Andrzej Konieczny, Mārtiņš Zutis

Breakout sessions med talarna. Väljs på plats.

1. Krista Petäjäjärv, Johanna Kouzmine-Karavaïeffi: Intermediary practices for cross innovation
2. Paul Bourne: Storytelling When incredible meets credible
3. Jenny Kornmacher Tingvall: Cross Innovation as an alternative innovation system
4. André Forte: Decentralizing Cross Innovation

Kaffe och kaka serveras på Plan 5.

Martin Q Larsson leder ett samtal om framtiden för cross innovation och kommande riktningar för den branschöverskridande sektorn. Plan 5.

Talare: Elisabeth Thand Ringqvist, Paul Bourne, Thomas Arctaedius, Jenny Tingvall Kornmacher, Raffaela Seitz, Johanna Kouzmine- Karavaïeff, Monika Klein, Krista Petäjäjärvi, Agata Etmanowicz, André Forte

Kvällsprogram – Full pass krävs

Bubbel och eftersnack i restaurangen. Plan 1.

Sizzle dukar upp vegetarisk middagsbuffé med mat från hela världen och alkoholfri eller alkoholhaltig dryck. Bar. Livemusik med Emma Nilsdotter. Plan 5

Konferencier och underhållning Cross Con 2023

Jessica Karlén är komiker med bakgrund inom filosofi och scenkonst. Hon driver det internationella produktionsbolaget FunnySwedishGirl Productions och undervisar i både humor och projektledning. I augusti släppte hon även standupmusikalen ”Queen and Sober” digitalt och på vinyl med världspremiär av föreställningen på Edinburgh Fringe Festival. Jessica är medlem i Subtopias kulturinkubator.

Artist, sångare, låtskrivare och tidigare medlem i den välkända a cappella-gruppen The Real Group. Med två väl mottagna singlar, “Shelter in the Storm” och “Suitcase”, arbetar hon nu på sitt fullängdsalbum som släpps i början av 2024. Emma är medlem i Subtopias inkubator.

Artist, författare och internationellt erkänd magiker. Författare till flera magiböcker som nu betraktas som “klassiker”. Handledare för vidareutbildning för professionella magiker och grundare av det experimentella magigruppen “Mystique”. Mottog Creative Fellowship från Academy of Magic i Hollywood. Tom är medlem i Subtopias inkubator.

Läs mer om talarna på Cross Con 2023

Ordförande för Impact Foundation (samarbetspartner med Fabryka Sztuki) och medskapare av Fabrykas ART_INCUBATOR. Agata har ägnat hela sitt liv åt kulturbranschen, från samordning av teknik och tillgänglighet vid kulturevenemang till att arbeta med europeisk kulturpolitik. Agata har på olika sätt arbetat för att skapa förutsättningar för kulturarbetare, bl.a. i offentliga institutioner, internationella organisationer och icke-statliga organisationer.

Head of Business Development vid the Arts, UPTEC – Science and Technology Park på Porto Universitet och handledare för kreativa entreprenörer. Examen i kommunikation och tidigare erfarenhet från startup-världen och de kulturella och kreativa näringarna. André har även arbetat som frilansjournalist och med kommunikation för flera festivaler, scener och kulturproducenter.

Senior expert vid EU-kommissionen med fokus på kulturpolitik. Hennes arbete fokuserar på den kreativa sektorns roll i regional utveckling, social inkludering och skapande av arbetstillfällen. Deltog i lanseringen av plattformen CreativesUnite och arbetar särskilt med politik för kulturella och kreativa branscher, innovation och arbetsvillkoren för konstnärer i samarbete med EU-medlemsstaternas expertgrupper.

Svensk politiker och företagare. Ordinarie riksdagsledamot för Centerpartiet sedan 2022, invald för Stockholms kommuns valkrets. Mellan juni 2011 och mars 2015 var hon verkställande direktör för Företagarna.

Arbetar med utveckling av KKN. Främjar innovation inom den kreativa sektorn och arbetar för samarbete med andra branscher. Bidrog till “Kreativa Sverige”, ett förslag till en nationell strategi för hållbar utveckling inom kulturella- och kreativa näringar. Tillförordnad innovationsdirektör i den europeiska kunskaps- och innovationsgemenskapen (KIC) “EIT Culture and Creativity”.

Forskare, konsult och medgrundare av innovationspartnerskapsföretaget Artisans of Innovation. Huvudförfattare och huvudanalytiker för policyrapporten Arts & Design Based Collaboration and Cross-Innovation” (NDPC 2023). År 2022 var hon placerad vid finansdepartementet inom ramen för EU-Algeria Association Agreement (P3A) som arbetade för en ekonomiskt hållbar kulturpolitik.

Helsingforsbaserad expert inom konstnärlig innovation och tillförordnad chef för sekretariatet för Northern Dimension Partnership on Culture (NDPC). Doktorand vid Lapland University, Faculty of Arts med fokus på konstens del av samhällsutvecklingen och vilka kunskaper och metoder som kan vara betydelsedulla.

Senior forskare vid RISE Forskare vid Research Institute of Sweden (RISE) samt affilierad forskare vid Umeå Universitet med fokus på entreprenörskap, tvärinnovation och ekosystem inom den kulturella och kreativa sektorn (KKN). Gedigen erfarenhet av arbete med innovationssystem inom KKN och tidigare VD för kulturinkubatorn eXpression i Umeå. Expert i “Kreativa Sverige”, ett förslag till en nationell strategi för hållbar utveckling inom kulturella- och kreativa näringar. Koordinator för RISE EIT KIC Culture & Creativity och New European Bauhaus.

Utbildad tonsättare, musiker och företagscoach. Sedan 2018 inkubatorchef på Subtopias kulturinkubator Katapult och ordförande för intresseorganisationen för Sveriges kulturinkubatorer, CreARTive.

Teaterregissör som arbetar med “stories that matter”. Utöver detta verksam inom entreprenörskap som “Storyteller in Residence” för Carbon13: The Venture Builder for The Climate Emergency, Cambridge University Enterprise och Harvard University Wyss Institute. Konsult inom kreativa processer, idéskapande och storytelling för organisationer och kunder såsom Astra Zeneca, NIKE, Fairtrade, BBC och FN.

Verksamhetsledare på Cross Innovation Hub vid Hamburg Kreativ Gesellschaft. Som utbildad kulturvetare (Leuphana University of Lüneburg) och konsthistoriker (University College London) med ekonomisk bakgrund (University of Mannheim, Leuphana University of Lüneburg, London School of Economics and Political Science) rör och verkar hon i skärningspunkten mellan konst, kultur, vetenskap och business.

PhD, biträdande professor i entreprenörskap vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, med fokus på konstnärligt entreprenörskap och entreprenörsutbildning. Thomas undervisar i konstnärligt entreprenörskap och arbetar med att utveckla samarbeten mellan branschen och konstnärliga forskare.

Konferensen är en del av projektet Creative Insight as a Service, ett samarbete med NDPC och Fabryka Sztuki, med stöd av Svenska Institutet.

torsdag november 23, 2023
08:30
17:00
Hitta hit
Hitta hit med hjälp av Google Maps
Rotemannavägen 10, 145 57 Norsborg

Kontaktperson

Martin Q Larsson
Martin Q Larsson
Inkubatorchef Katapult

Lokalinformation

Loftet
Länk till livestream
Har du några frågor?
Länk till livestream