8 röster från Studiobar

Kamerakranar, flygande stuntmän, uthyrning av möbler, bokningssystem, en interaktiv app och speedmeetings var några av de saker som samlades under Hangaren Subtopias tak under Studiobar 2015.

Under Subtopias mässa Studiobar 2015 möttes de som arbetar bakom scen och kamera inom branscherna film, TV, event och musik. Dagen bjöd på tre paneler med samtal som utgick utifrån olika aspekter av årets tema Digitalt och live och en rad intressanta utställare. Vi passade på att prata med några av företagen på plats. Vad arbetar de med och varför vill de vara en del av Studiobar?  Bredden på verksamhetsområden visade sig stor men de gemensamma intressena fanns ändock där.

las_8rosteromStudiobar_scenteknik
Thomas Fliesberg, Scenteknik (till höger)

Thomas Fliesberg, Scenteknik (utställare och huvudsponsor för Studiobar 2015)

– Vi kommer hit för att hitta branschöverskridande samarbeten. Scenteknik hyr ut ljud, ljus, bild och scen till expos, event och livemusik. Idag jobbar vi mycket med event och vi skulle även vilja jobb mer mot filmindustrin.

På Studiobar får man också chans att prata med sina kollegor och utbyta erfarenheter.

Malin Erkers och Adriana Paneva, Stockholms Filmfestival (utställare)

las_8rosteromStudiobar_sthlmfilmfest
Malin Erkers och Adriana Paneva, Stockholms Filmfestival

– Vi är på Studiobar för att visa upp branschdelen av Stockholms Filmfestival, våra Industry Days. Det är ett tredagars event med paneldiskussioner, projektpresentationer och cocktailmingel som riktar sig till hela filmindustrin, säger Malin.

– Tidigare idag hade vi ett intressant samtal med en kille från musikindustrin. Även om vi kommer från olika branscher är det numer allt vanligare med samarbeten över branschgränser, menar Adriana.

Nils Bryntesson och Andreas Aldrin, Levande Video (besökare)

las_8rosteromStudiobar_levandevideo
Nils Bryntesson och Andreas Aldrin från Levande Video

– Levande Video är videoproducenter med nischen live på webb. Vi är ett kooperativ om fem personer som har sin bas här i Alby, säger Nils.

– Det är häftigt att det händer något inom vårt område och som dessutom är så nära oss, säger Andreas.

– Jag ser mycket fram emot livepanelsamtalet och möjligheten att hitta nya samarbeten. Vi har haft ett givande samtal med företaget som har skapat appen Interaktiva möten, vilket är något vi skulle kunna erbjuda våra kunder, tillägger Nils.

Maria Rydén, Trygghetsrådet, TRS (besökare)

– Trygghetsrådet ska just påbörja en nationell förstudie som har titeln KROM, vilket står för kompetensförsörjning, rörlighet och omställning inom scen, ton och film. Jag är här eftersom panelsamtalen rör många av de frågor som vi kommer att arbeta med i studien. Filmpanelen var givande. Det var intressant att lyssna till det arbete som pågår med att hitta nya distributionskanaler och finansieringsmodeller inom filmbranschen. Det är något man även behöver tänka på inom de övriga kulturområdena.

Tomas Håvik, Preqbi (utställare)

las_8rosteromStudiobar_preqbi
Tomas Håvik, Preqbi, beskriver sitt företag

– Preqbi arbetar med projektionslösningar och vi är generalagent i Sverige till AV Stumpfl. Jag har en bakgrund som filmare och fotograf vilket gör att jag kan erbjuda kunden helhetslösningar med både produktion och presentation.

På traditionella teknikmässor vill besökarna titta på kontakterna på baksidan av projektorn. Här vill besökarna titta på vad man kan åstadkomma rent visuellt, vilket jag tycker är intressantare. Det är därför en mässa som Studiobar passar mig bra.

Lars Wikström, Westmans uthyrning (utställare och sponsor Studiobar 2015)

las_8rosteromStudiobar_larswikstrom
Lars Wikström, Westmans uthyrning samtalar med Emelie Envall, producent i Subtopia

– Westmans hyr ut och säljer utrustning till fester, konferenser och event, så våra kunder är framförallt andra företag. Det är också därför vi kommer hit till Studiobar, för att träffa de andra företagen. På mässor är många gånger utställarna intressantast för oss.